Saturday, April 9, 2011

Suq fi Misr...



Ayam2 yang menunggu masa untuk disembelih. Satu perkara yang berbeza di Mesir ini denagn Malaysia adalh ayam, ikan, kambing, arnab, dan lain2 akan disembelih di depan mata kita. Oleh itu, kita akan tahu sama ada halal atau tidak ayam itu berdasarkan proses yang dijalankan di kedai itu sendiri. Tapi sebaliknya di Malaysia, kita cuma tahu melalui kedai atau pun tanda halal yang disahkan oleh JAKIM. Kalau x pasti, boleh jadi penyembelihnya bukan Muslim...tak gitu??



Masih menggunakan penimbang manual, cuma di pasar raya je mereka gunakan timbang elektronik. Menguji kecekapan akal dalam matematik.









Ammu jual tebu. Tebu di sini tak setebal tebu di Malaysia. Di sini tebunya halus seperti rotan, tapi bukanlah betul2 macam rotan.







--> Harga bahan mentah ada yang naik dan ada yang macam biasa.

No comments:

Post a Comment